Amerika: - Brasil - Bolivia - Colombia - Costa Rica - Cuba - Dom Republikk - Ecuador - El Salvador - Guatemala - Nicaragua - Panama - Peru -

Afrika og Asia: - Burundi - Etiopia - India - Indonesia - Kenya - Rwanda - Tanzania - Cup of Excellence -Cup of Excellence

Mandag 16. november 2015
Cup of Excellence fra ColombiaNok en colombiansk kaffe som holder mål.
Gården El Mirador (1800 moh) ligger utenfor Pitalito i Huila regionen.
Variantene som dyrkes er Caturra og Colombia og Castillo.
Vi har fått tak i et lite parti som vant Cup of Excellence i år (lot 24). Cupping:Elegant smak av karamell, honning og smarmalt.
Aromatiske nyanser av søt nellik, bjørnebær, moreller.
Kremet kompleks ettersmak.El Salvador - Winning farm - Miralvalle

Cupping: Mange smaksnyanser som søt karamell, mørke bær, appelsin, sjokolade, plommer rosin og honning. Silkeaktig kremet munnfølelse med kakao og appelsin i ettersmaken.
Farm: Miralvalle
Eier: Jaime Ernesto Riera Menendez
Variant: Bourbon
Jord: Vulkansk
Prosess: Vasket kaffe
Beliggenhet: 1650 meter over havet
Utmerkelse: Cup of Excellence, Lot #8
Lot størrelse: 1500 kg
Nærmeste by: Santa Ana
Region Apaneca-Ilamatepec
Land: El Salvador

Doktor Jaime Riera er tredje generasjon av Menéndez familien som eier og driver Miralvalle gården som er Rainforest sertifisert. Jaime Riera arvet denne gården fra sin mor, Marta Dolores Menéndez de Riera for noen år siden, og sammen har de fortsatt å overvåke alt arbeidet. Denne gården ble kjøpt av hans avdøde far, Amadeo Riera y Solsona for mer enn 20 år siden.

Gården ligger ved Ilamatec, på en høyde av 1650 meter, skapt av Santa Ana vulkanen. Denne regionen egner seg spesielt for kaffedyrking på grunn av sitt klima og jordsmonn. Kaffebærene modnes sakte og gir kaffen en helt spesiell smak og aroma.

Å finne arbeidere rundt dette området er svært vanskelig fordi folk emigrerte til de nedre delene siden utbruddet av Santa Ana vulkanen i 2005. Kun to personer bor på gården, Francisco Recinos og hans kone, men i kaffeinnhøstingen arbeider rundt 70 utvalgte plukkere fra de omkringliggende områdene.
Rwanda - Winning farms - Abakundakawa Rushashi (utsolgt)

Cupping: Aromatiske innslag av macadamianøtter, cashew og muskat. Elegant smak av grønne epler, appelsiner, bjørnebær, sjokolade og karamell. Friskheten er tydelig med sitrus, appelsin og sitronskall. Ettersmaken er bemerkelsesverdig søt og elegant.
Farm: Abakundakawa Rushashi CWS
Farmer: Kooperativ med 1937 forskjellige småfarmere
Lot størrelse: 1040 kg
Variant: Bourbon
Jord: Inneholder mye leire. (Ph verdi:5,3)
Prosess: Vasket kaffe (vannkilden er naturlig fjellvann)
Tørkings: 100% soltørking på 28 store tørkebord
Lagring: To lager med naturlig ventilasjon
Energi kilde: Generator og solenergi
Miljøvern tiltak: Naturlig sigevann
Beligenhet: Prosessanlegget ligger på 1755 meter over havet, og kaffebuskene vokser mellom 1500 og 2000 meter over havet. Nedbør ligger på mellom 1300-1400 mm, og temperatur rundt 17-18 grader C.
Distrikt: Minazi
Region: Gekenke
Land: Rwanda

Kaffebuskene som denne kaffen kommer fra blir plukket på Abakundakawa hos 1937 forskjellige småfarmer. Deretter vaskes/videreforedles kaffen ved Rushashi, som er det viktigste anlegget til Abakundakawa. Dette anlegget er stasjonert midt i Gakenke distriktet som ligger i den nordlige delen av Rwanda. Denne kaffen kommer fra et lot på bare 1040 kg som ble solgt på den prestisjefylte auksjonen Cup of Excellence.
El Salvador - Winning farms - Santa Barbara
(utsolgt)

Cupping: Aroma og smak av mørk sjokolade, aprikos, melon og grønne epler. Fløteaktig ettersmak med tydelig preg av sjokolade og balansert friskhet.
Farm: Santa Barbara
Farmer: COEXCA, S.A. De C.V.
Farm størrelse: 30 hektar
Kaffeplanter: 23 hektar
Variant: Bourbon
Skyggetrær: Ingas
Jord: Vulkansk
Prosess: Vasket kaffe (Washed)
Årlig produksjon: 600 sekker a 69 kg
Beligenhet: 1.400 meter over havet
Nærmest by: Santa Ana
Land: El Salvador

Farmen Santa Barbara ligger på fjellsiden til Las Ranas (regionen Apaneca) i en gjennomsnittlig høyde på 1400 meter over havet. Denne farmen dyrker kaffe på 23 hektar, i Bourbon varianten av Miguel Armando og hans familie. Resten av eiendommen består av 5 dekar bestående av regnskog som vokser opp mot 1850 meter over havet. Helt på toppen av fjellet, der denne skogen ligger, er et utdødd krater av en gammel vulkan. Krateret er nå en lagune, hvor ville frosker trives, noe som gir fjellet sitt navn, Las Ranas.

  

Gården har siden 2003 vært Rainforest Alliance sertifisert. Dette krever at gården beskytter øko-systemet, som omfatter vilt liv og urskog, samt øko-vennlige tiltak ved forvaltningen av kaffeplantasje.

Målet for Miguel er å finne en balanse, mellom håndtering av plantasjen med moderne teknikker, og et bærekraftig system, bra for miljøet. Resultatet av dette er en sunn kaffe plantasje, med en utmerket kaffe, og en god produksjon.Hva er Cup of Excellence?

Cup of Excellence (CoE) er en non-profit organisasjon som arbeider med å øke fokus på kvalitesfokuset på kaffe som råvare. Den ble etablert i 1999 og hadde som formål å hjelpe kaffeprodusentene med å oppnå bedre priser for avlingene deres.

Hovedaktiviteten til organisasjonen er gjennomføring av auksjoner. Gjennom konkurranser internt i landene CoE er representert, velges de beste avlingene ut og auksjoneres til kjøpere over hele verden. Kaffeprodusenter som får deres avling tatt opp til auksjon vil i alle tilfeller få svært godt betalt for kaffen i forhold til markedspriser. I tillegg går 85% av salgsprisen tilbake til bonden, noe som i alle tilfeller har medført betydelig bedre vilkår for plantasjene. Den potensielt høye inntekten i forhold til markedspris motiverer mange kaffeprodusenter til å fokusere på kvalitet på avlingen. Kravene for å bli tatt opp til auksjonene er svært høye.

Utvelgelsesprosessen er omfattende og gjennomføres av en jury med inngående kunnskaper og engasjement rundt kaffe. Alle kaffeprodusenter har anledning til å delta ettersom det ikke koster noe å bli tatt med i utvelgelsen. Ettersom avlingene som legges ut for auksjon er relativt små, så er det for det meste mindre kaffebrennerier som er kundene. Blant disse er CoE etablert seg som et merkenavn synonymt med svært høy kvalitet.

Auksjonene gjennomføres i realtid over internett, der registrerte brukere får anledning til å by. Alle aspekter ved auksjonen er transparente, slik at både kjøper og salgspris er tilgjengelig informasjon for alle. 


HÅNDVERKEREN KAFFEBRENNERI AS, Kongensgate 17, 3211 Sandefjord, Tlf 91 37 35 36, © COPYRIGHT 2010 ALL RIGHTS RESERVED