Amerika: - Brasil - Bolivia - Colombia - Costa Rica - Cuba - Dom Republikk - Ecuador - El Salvador - Guatemala - Nicaragua - Panama - Peru -

Afrika og Asia: - Burundi - Etiopia - India - Indonesia - Kenya - Rwanda - Tanzania - Cup of Excellence -



Etiopia

Mocca Ayehu, Natural

Cupping: Aromatisk søt med innslag av sitrus, aprikos, brunsukker og plommer. Ettersmaken er fyldig og kompleks.



Farm: Forskjellige små kaffefarmer
Variant: Heirloom Ethiopia
Innhøsting: November til mars
Prosess: Vasket og soltørket
Beligenhet: 1500-1700 meter over havet
Eier:   Ayehu Cooperativ
Region: Sidamo regionen
Land: Etiopia

Ayehu Goffee Farm ligger i vest Gojam, Amhara, (ca 500 km fra Addis Ababa. Det dyrkes kaffe på 200 hektar og vil øke til det dobbelte innen noen år. Kaffe fra Ayehu blir vurdert som noe av det beste fra høylandet i Etiopia.



Mocca Yirgacheffe

Cupping: Vinøs delikat aroma. Tydelige karakter med innslag av aprikos, blomster og gule druer. Ettersmaken er lett og kompleks.



Farm: Forskjellige små kaffefarmer
Variant: Heirloom Ethiopia Cultivar
Innhøsting: November til mars
Prosess: Vasket og soltørket
Sortering: Gr 2
Beligenhet: 2000-2300 meter over havet
Eier:   Cooperativ
Region: Yirgacheffe, Sidamo regionen
Land: Etiopia

De begynte med vasket kaffe (Wet-processing mill) i 1972 og er den vanligste måten å foredle kaffe på i Etiopia. Dette er et perfekt eksempel på hvordan få en utpreget ren smak på kaffen med komplekse fruktige nyanser. Ekstra god på presskanne, manuelt brygget eller på Aeropress.




Mocca Gayo Natural- Mount Amaro

Cupping: Blomsteraktig jasmin, honningaktig med blåbærnyanser. Fyldig dybde i ettersmaken.


En eksepsjonell kaffe fra Etiopia.

I den anerkjente Sidamo regionen (sørvestlige del av Etiopia) har vi funnet et område som drives av Asnakech Thomas, den eneste kvinnelige produsent og eksportør av spesial kaffe i Etiopia. Denne kaffen kommer fra Mount Amaro som ligger øst for nasjonalparken Nechisar. Kaffen dyrkes fra 1100 meter over havet og høyere. Innhøstingen er i perioden oktober til februar og i denne perioden arbeider 200 mennesker med kaffeinnhøstningen (32 er fulltidsansatt). Prosessen er natural, de nyplukkede kaffebærene soltørkes på hevede tørkebord som hjelper bærene til å tørke raskt og effektivt uten at de kommer i kontakt med bakken. Deretter fjernes det tørkede fruktkjøttet med en øko vennlig pulping maskin som bruker langt mindre vann en de fleste andre i regionen.



Mocca Yirgacheffe - Peaberry

Cupping: Har en fin og delikat aroma. Tydelige karakter med friskhet og innslag av aprikos, blomster og forsiktig sitron. Ettersmaken er meget vinøs. Anbefales gjerne som frokost kaffe pga sin milde og friske smak. Ekstra elegant som peaberry.
Farm: Forskjellige cooperativer
Variant: Heirloom Ethiopia Cultivar
Innhøsting: Oktober til mars
Prosess: Vasket og soltørket
Sortering: Peaberry
Beligenhet: 2000-2300 meter over havet
Eier:   Cooperativ
Region: Yirgacheffe, Sidamo regionen
Land: Etiopia

Etiopisk Yirgacheffe blir av mange betraktet som en av verdens absolutt beste kaffevarianter. Kaffebønnen dyrkes i høylandet og er en del av Sidamo regionen i det sydlige Etiopia. Vi har klart å skaffe Yirgacheffe som peaberry som gjør den ekstra elegant i aroma og smak.




Mocca Sidamo gr.2

Cupping: Blomsteraktig, lys og lett, sitrus, forsiktig søt og elegant. Fin delikat dybde i ettersmaken.
Farm: Forskjellige cooperativer
Variant: Heirloom Ethiopia Cultivar
Innhøsting: Oktober-april
Prosess: Vasket kaffe (washed) og soltørket på hevede senger
Sortering: Grade 2
Eier: Cooperativ
Region: Sidamo
Land: Etiopia


Etiopisk Sidamo er en type arabica bønner som kommer utelukkende fra regionen Sidamo (Single origen). Det er typisk for denne kaffen at den er liten i utseende (scr 16-18) og er høyt verdsatt for sin dype krydrede og vinaktige (noen ganger sjokoladelignende) smak og florale aroma. Denne kaffen vokser i naturlig i høylandet, er håndplukket og gjennomgår en prosessen (wet processed) som underbygger den friske karakteren som er iboende denne kaffen (sitron, aprikos, melon).





Generelt om Etiopisk kaffe

Etiopia er kaffens fødeland hvor kaffeplanten (latin: caffea arabica) vokser vilt.


Den siste utviklingen i Etiopia har satt igang en sentralisering av all kaffe eksporten gjennom den nylig etablerte Etiopia Commodity Exchange (ECX). Dette har gjort det praktisk talt umulig å gi nøyaktig informasjon om nøyaktig sporbarhet av kaffe som mye er anonymisert ved ankomst på kaffe auksjonen.

Den etiopiske kaffen som vi kjøper er valgt først og fremst på grunnlag av deres eksepsjonelle cupping profil. Dette er vår rettesnor i Etiopia og i alle andre land vi henter kaffe fra.

Mange tusen sekker merket "Sidamo" og "Yirgacheffe" selges hvert år, men det kan være betydelige forskjeller i kvalitet. Vi vurderer mange prøver av Sidamo og Yirgacheffe før vi går til innkjøp. Vi er på utkikk etter en kaffe som besitter en elegant syrlig/friskhet, med raffinert sødme og blomster og sitrus notater og en elegant ettersmak.

 























































HÅNDVERKEREN KAFFEBRENNERI AS, Kongensgate 17, 3211 Sandefjord, Tlf 91 37 35 36, © COPYRIGHT 2010 ALL RIGHTS RESERVED