Amerika: - Brasil - Bolivia - Colombia - Costa Rica - Cuba - Dom Republikk - Ecuador - El Salvador - Guatemala - Nicaragua - Panama - Peru -

Afrika og Asia: - Burundi - Etiopia - India - Indonesia - Kenya - Rwanda - Tanzania - Cup of Excellence -Indonesia

Sumatra Lintong - Raja Batak - Sumatra

Cupping: En kaffe med en tung body (fylde), lite syre og notater av honningristede mandler og mørk sjokolade. Lang elegant ettersmak med tykk tekstur.
Farm: Små familiefarmer ved Lake Toba
Variant: Caturra, Ateng og Jember typica
Innhøsting: Juni til november
Prosess: Semi-vasket
Beligenhet: 1000-1600 meter over havet
Sertifisering: Organisk og Rainforrest Alliance
Region: Lintung Nihuta, Dolok Sanggul, Onong Ganjan (Nord-Sumatra).
Land: Indonesia

Denne Sumatra Lintong Raja Batak er en semi-vasket (handpulped) Arabica kaffe produsert på Nord-Sumatra, vest for Lake Toba i en høyde av 1000-1600 meter over havet. Raja Batak står for "kongen av Batak". Batak er en rekke etniske grupper med et eget språk på Nord-Sumatra. Den vanligste kjente gruppa innenfor Batak er Toba Batak. Batak kom mest sannsynligvis fra Filippinene for ca 3-4000 år siden og bosatte seg i høylandet på Nord-Sumatra. Ifølge Toba legenden ”Si Raja Batak”, den mytiske stamfar til alle Batak, kom han til fjellet vest for Lake Toba for lenge siden, og bestemte seg for å bosette seg der på grunn av områdets skjønnhet. Forskere mener at området ble dannet av et voldsomt vulkanutbrudd og dermed ble Lake Toba skapt. Innsjøen måler 100 km i lengde og 31 km i bredde og har en dybde på mer enn 450 meter. Området er spesielt egnet for produksjon av høy kvalitets kaffe på grunn av høyden, dens klima og det fruktbare jordsmonn.

Som nevnt ovenfor, er Sumatra Lintong Raja Batak en handpulped (semi-vasket) Arabica kaffe. Handpulped betyr at kaffen er pulped (kaffebærets fruktkjøtt blir fjernet fra kaffebønnene) av småfarmere umiddelbart etter plukking og deretter spredt ut til tørk. Dette skjer ofte på presenninger nær farmernes hus. Etter noen dager blir kaffen hentet fra de ulike småbrukerne og videre tørket og behandlet til kaffen har nådd sin høye kvalitet egnet for eksport.

Det er en opplevelse å smake en Indonesisk Lintong kaffe som ikke har den tørre og røffe smaken som ofte gjenkjennes i denne spesialiteten. Denne falt vi øyeblikkelig for og vi har fått tak i et lite parti som er dyrket fram organisk og som også er Rainforest Alliance sertifisert.Blå Java - Blawan Estate - Java

Cupping: Kaffe med lav syre, mye fylde, god balanse, nyanserte, komplekse smaker, svake jordaktige toner og hint av mørk sjokolade i avslutningen.
Farm: Blawan Estate
Variant: USDA, Typica og Composit
Innhøsting: September til desember
Prosess: Vasket kaffe (Fully washed)
Beligenhet: 900-1.500 meter over havet
Eier: PTPN12 - PT Plantation Nusantara XII er et statlig eid foretak i Indonesia
Nærmest by: Kertosari
Region: Øst Java
Land: Indonesia

Blawan er en orginal Blå Java med høy kvalitet. På Øst-Java ligger Ijen platået ved foten av flere vulkaner og noen er aktive den dag idag. Hollenderne grunnla plantasjene her på 1600 tallet og kaffen har blitt eksportert verden over etter dette.

I 1876 ble alle kaffebuskene på Java angrepet av en sykdom (leaf rust) som førte til at alle kaffebuskene på øya døde. En liten del av Blawan ble ikke angrepet og det er fortsatt varianter fra disse buskene som dyrkes på den siden av Blawan plantasjen (har navnet Gunung Blau eller Det blå fjellet).

De mest kjente plantasjene i dette området er Blawan (også kalt Belawan eller Blauan), Jampit (eller Djampit), Pancour, Kayumas og Tugosari. Disse dekker tilsammen over 4000 hektar.

Kaffen dyrkes i næringsrik vulkansk jord og med mye skyggetrær. De legger også vekt på at plantasjen skal drive øko-vennlig. Bare de helt modne bærene blir plukket og transportert til plantasjens prosessanlegg for pulping(fjerning av fruktkjøttet), gjæring og vasking under nøye overvåking.

Kaffens utpregede fylde gjør den perfekte som komponent i den klassiske java/mocca blanding.
Aceh Tengah - Sumatra

Cupping: Aceh Tengah har toner av soltørkede rosiner, muskat og hint av lær, i munnen er den harmonisk, saftig og med mye body/fylde. Lang og betydelig sødme i ettersmaken(brunsukker).
Farm: Økologisk sertifiserte små farmere rundt Aceh Tengah
Variant: Forskjellig
Innhøsting: Juni til november
Prosess: Semi-vasket
Beligenhet: 750-1500 meter over havet
Sertifisering: Organisk
Region: Aceh-provinsen, nordvest Sumatra
Land: Indonesia

Det er svært få kaffe plantasjer eller kooperativer på Sumatra. I stedet er det et stort antall små farmere eller gårder med sjelden mer enn tre hektar dyrket mark, som selger små mengder kaffe på det lokale markedet. Disse bøndene, mange av dem er kvinner, jobber hardt for å få den prisen de fortjener for denne kaffe. Dette resulterer i at de får betydelig bedre betalt for sin kaffe i forhold til tilsvarende kaffe i fra Latin-Amerika og Afrika.


Bildet: Kaffen selges i Aceh Tengah på det lokale markedet

Det er også flere økologisk sertifiserte gårder og denne kaffen blir mottatt og behandlet separat av møllene for å beholde den organiske status. Bøndene som produserer denne kaffen er plassert rundt Aceh Tengah, nær Lake Laut Tawar i sentrum av Aceh-provinsen i nord-vest på Sumatra.

Det lokale markeds systemet betyr at tradisjonelle oppfatninger av "sporbarhet" ikke gjelder i Indonesia. Dette gjør vårt valg av produksjons/foredling partner helt avgjørende for å sikre kvaliteten på kaffebærene fra flere småbrukere og helt til den forlater Sumatra. Foredlingsmøllen i Medan er meget bra, effektiv, veldrevet og bemannet med dyktige arbeidere som til slutt håndsorterer kaffen. Vi kan forsikre om at alle får minst regjeringens krav til minstelønn og mange tjener mer enn dette med resultatavhengig bonus.


 


HÅNDVERKEREN KAFFEBRENNERI AS, Kongensgate 17, 3211 Sandefjord, Tlf 91 37 35 36, © COPYRIGHT 2010 ALL RIGHTS RESERVED