Amerika: - Brasil - Bolivia - Colombia - Costa Rica - Cuba - Dom Republikk - Ecuador - El Salvador - Guatemala - Nicaragua - Panama - Peru -

Afrika og Asia: - Burundi - Etiopia - India - Indonesia - Kenya - Rwanda - Tanzania - Cup of Excellence -Kenya

Tirsdag 2. juni 2015
Kenya AA+ GithiururiKooperativet Githiururi ligger i Muranga, 80 km nordøst for Nairobi. På sørsiden av Mt Kenya vokser disse kaffebuskene 1700-1800 meter over havet. Hver farm har i gjennomsnitt 400 trær fordelt på 300 kvadratmeter. Bonden håndplukker bare de helt røde kaffebærene og leveres til det felles foredlingsanlegget for vasking og rensing. Deretter soltørkes kaffebønnene i flere dager til fuktighetsnivået i bønnene er redusert til 10 %. Så pakkes kaffen i 60 kg sekker og sendes inn til Nairobi for auksjon.For den absolutte smaksopplevelse anbefales kaffen manuelt brygget på Aeropress, Chemex eller Hario V60.
Cupping: Fyldig og balansert kaffe med innslag av aromatisk solbær, rips og vanilje. Lang kompleks ettersmak av rabarbra, vanilje og røde bær.

Kenya AA+ Mihuti

Cupping: Fløyelsaktig, søt og balansert kaffe.
Tydelig aromatisk solbær og lang kompleks ettersmak av
rabarbra og solmodne røde bær.Eier: Rugí Farmers Cooperative
Beligenhet: Kaffetrærne vokser i Nyeri distriktet ved de sørøstlige fjellsidene til Mount Kenya i en høyde på 1700 meter over havet
Jordsmonn: Rik vulkansk jord
Varianter: Arabica SL 34 and SL 28
Sortering: AA+ (Bare de helt store kaffebønnene)
Nedbør: 1400 mm nedbør med mest regn i april og oktober
Blomstring: Mars - april
Innhøsting: November og desember
Prosess: Vasket og 100% soltørket
Nærmeste by: Nyieri Town (2 km) og Karatina (13 km)
Distrikt: Nyieri distriktet
Region: Central province, Kenya

En av de mest komplekse kaffesmakene vi kunne få tak i. Kenya Mihuti skuffer ikke. For den absolutte smaksopplevelse anbefales kaffen manuelt brygget på Aeropress eller Hario V60.


Kenya AA Gakundu Kooperativ

Cupping: Myk, søt og balansert kaffe. Tydelig aromatisk solbær og lang kompleks ettersmak av søte jordbær.Eier: Gakundu Cooperative
Beligenhet: Kaffetrærne vokser i de sørøstlige fjellsidene til Mount Kenya i en høyde på 1650-1800 meter over havet
Jordsmonn: Rik vulkansk jord med dyp rød farge
Varianter: Arabica SL 34 and SL 28
Sortering: AA
Nedbør: 1400 mm nedbør med mest regn i april og oktober
Blomstring: Mars - april
Innhøsting: To ganger i året: juni - august og november - januar
Prosess: Vasket og 100% soltørket
Nærmeste by: Embu Town
Distrikt: Embu distriktet
Region: Central province, Kenya

De første kaffeplantene kom til Gakundu i 1954. Gakundu har fått navnet fra elven med samme navn som renner gjennom området. Her dyrker mange småfarmer kaffe som blir samlet inn og videreforedlet av kooperativet. Prosessen blir nøye kontrollert av kooperativet.Det rike vulkanske jordsmonnet gjør kaffedyrking perfekt og variantene som dyrkes er Arabica SL 34 og Arabica SL 28. Disse to variantene er de som gir kvalitetskaffe fra Kenya sin særegne smak som minner om solbær. 60% av den totale innhøstingen skjer i november til januar og 40 % i perioden juni – august. Kaffen blir vasket og soltørket. Fuktighets nivået blir målt mange ganger og når den er på riktig nivå blir kaffen sortert, lagret og deretter transportert til et større sorteringsanlegg som graderer kaffebønnene etter egenvekt og størrelse.
Dette er en klassiker fra Afrika som må nytes.Gethumbwini Estate Peaberry ***UTSOLGT***

Cupping: God munnfølelse med innslag av pasjonsfrukt og plomme,
fyldig og søt ettersmak.
Farm: Gethumbwini Estate
Variant: K7, SL 28 og SL 34
Prosess: Kaffebærene blir håndplukket, fullt vasket og soltørket.
Innhøsting: Juni-juli og oktober-desember (vi har fra den første innhøstningen).
Sortering: PB (Peaberry)
Beligenhet: Plantasjen ligger 1,800 meter over havet.
Eier: SOCFINAF
Region: Thika district, Central Province
Land: Kenya

GETHUMBWINI ESTATE: Ansett som en av Afrikas beste kaffeplantasjer. Gethumbwini Estate har vært eid av det franske selskapet SOCFINAF siden 1957. Gården i seg selv er over 80 år gammel.

BELIGGENHET: Gården omfatter rundt 1000 dekar og er beplantet på ca 1/3 del. Den ligger 1800 moh ved foten av Aberdare fjellene med utsikt over elven Chania, 40 km nord for Nairobi. Nedbørsmengden er på 1000 mm per år som faller hovedsakelig i to regntider. Temperaturen varierer fra 15 til 26 °C gjennom hele året. Området er rikt på rødt vulkansk jord noe som gjør dette til et ideelt sted for dyrking av spesialkaffe med høy kvalitet.

BEHANDLING: Gethumbwini Estate sysselsetter rundt 100 faste ansatte og ytterligere 200 sesongarbeidere i innhøstingsperioden. Kaffebærene blir håndplukket, fullt vasket og soltørket.


Kaffebærene soltørkes på Gethumbwini Estate.

SESONG: Det er to forskjellige innhøstningsperioder: den første i juni - juli og den andre i perioden oktober - desember.

DYRELIV: Det er et rikt dyreliv på Gethumbwini Estate og gårdens arbeidere er utdannet om viktigheten av å bevare disse artene som inkluderer slanger, harer, ugler, sjeldne fugler, hauker og flodhester.

SOSIALT ANSVAR: Ansatte på gården har en rekke fordeler, inkludert boliger med rent drikkevann og elektrisitet. Full medisinsk behandling blir gitt for både arbeidstaker og familien ved en liten klinikk på gården. Det er også en skole for arbeidernes barn.Kenya AA - Mtaro Estate

- MIDLERTIDIG UTSOLGT -

Cupping: Meget elegant, tydelig solbær, fruktig (juicy), tropisk frukt (mango), søtlig ettersmak.
Farm: Mtaro Estate
Variant: SL 28 og SL 34
Innhøsting: Oktober-desember
Prosess: Vasket kaffe (Fully Washed) og soltørket på hevede senger
Sortering: AA
Beligenhet: Plantasjen ligger 1,500 meter over havet.
Eier:   Garton Limited (søsterselskap av Socfinaf mill and estates)
Nærmest by: Juja, ca 40km nord for Nairobi
Region: Thika district, Central Province
Land: Kenya

Mtaro Estate ligger i Thika distriktet i det fruktbare høylandet i Sentral-Kenya, 40 km nord for Nairobi. Gården er oppkalt etter den håndgravde grøften - eller 'Mtaro "på kiswahili - som forsyner gården med vann.

Det er hovedsakelig to innhøstnings perioder på Mtaro - fra april til september og fra oktober til desember, med en gjennomsnittlig avkastning på rundt 260 tonn. Kaffebærene er håndplukket, fullt vasket og soltørket.

Gården har ca 300 medarbeidere og har et prisverdig sosial velferdsprogram på plass. Alle arbeidere og deres familier leveres med rent drikkevann, og har fri tilgang til en helsestasjon på gården, med mer spesialisert behandling på sykehuset som Mtaro Estaten betaler for. Alle fast ansatte bor i eget huset med to rom og vedlikehold av bygningene er betalt av farmen. Ingen barn under 18 år får lov til å jobbe på gården, og det er en komité på plass for å sikre at arbeidernes barn går på skole. Gårdens ledelsen har lovet å beskytte arbeidernes rettigheter, oppmuntre kommunikasjon mellom arbeidstakere, har tillitsvalgte og ledere, og også etablert en kvinne velferdskomité.

Farmen har også tatt en rekke skritt for å begrense sin miljøpåvirkning. Bruk av kjemikalier holdes til et minimum og dokumenteres nøye, kaffebønnene blir tørket i sola når det er mulig for å minimere elektrisiteten behandling; avløpsvann fra vaskeprosessen filtreres naturlig om en serie av vann bassenger, og avfall fra kaffe bærene komposteres og resirkuleres som gjødsel. Plantasjen har også gjennomført et skogplantings program for eksempel bruk av avlinger for å beskytte mot erosjon.

Generelt om Kenyansk kaffe

Kaffedyrking ble innført i Kenya av britene rundt 1900. I 1950 ble flere svært vellykkede hybrider fra Scott Laboratories innført og disse har i stor grad erstattet den originale franske Bourbon varianten som hadde blitt brakt til Kenya fra nabolandet Etiopia. De mest kjente variantene er SL28 og SL34 og disse er Bourbon varianter og gir Kenya den særegne store fylden og vinaktig solbær karakter den er kjent for. Når kaffen er ferdig produsert blir den sortert etter størrelse på kaffebønnene. AA er størrelse 17/18; AB er størrelse 15/16 med en toleranse på 10% under størrelse 15.

 HÅNDVERKEREN KAFFEBRENNERI AS, Kongensgate 17, 3211 Sandefjord, Tlf 91 37 35 36, © COPYRIGHT 2010 ALL RIGHTS RESERVED