Amerika: - Brasil - Bolivia - Colombia - Costa Rica - Cuba - Dom Republikk - Ecuador - El Salvador - Guatemala - Nicaragua - Panama - Peru -

Afrika og Asia: - Burundi - Etiopia - India - Indonesia - Kenya - Rwanda - Tanzania - Cup of Excellence -BRASIL


Fazenda Monte Belo, NaturalGården Monte Belo ligger 4 timer nord for Sao Paolo i regionen Mogiana, som ligger i en frodig dal nærme en gammel vulkan. Kaffebuskene vokser i fjellsiden, 1200 meter over havet. Med en nedbør på 1700-2000 mm regn per år og en gjennomsnitlig temperatur på 19 grader gjør det perfekt for kaffebuskene. Alt arbeid skjer for hånd: planting, beskjæring, innhøsting, vasking og tørking.


Fazenda Monte Alegre, 100% Bourbon - Pulped Natural

Cupping: Honningristede nøtter, kremet syrup, butterscotch, appelsin.
Farm: Fazenda Monte Alegre
Variant: Bourbon
Prosess: Pulped Natural
Beliggenhet: 900 - 1.200 meter over havet
Eier: José Francisco Pereira
Nærmeste by: Alfenas
Region: Sul de Minas Gerais
Land: Brasil

Monte Alegre Estate ble kjøpt av Vieira familien i 1917 og denne plantasjen ligger i den sørlige delen av Minas Gerais i et område kjent for den høye kvaliteten på kaffe. Den rette kombinasjonen av breddegrad (22 ° S) og høyde over havet lager det ideelle forhold for å dyrke frem høykvalitets kaffe.

Denne store eiendommen inneholder rundt syv millioner kaffetrær i Mundo Novo, Catuaí, Acaiá og Bourbon varianter, med en gjennomsnittlig årlig produksjon på ca 100 000 sekker. Monte Alegre er også et tilfluktssted for dyreliv, med 8525 dekar (3450 ha) av uberørt naturlig skog, et område som langt overstiger området beplantet med kaffe. I tillegg er 2424 dekar (981 hektar) dekket av fredet våtmark.

De fleste av kaffebønnene er håndplukket, soltørket og bearbeidet på gården, i tre prosessanlegg for bla tørking og sortering og et eget anlegg for forberedelse til eksport.

Farmen produserer naturlig (60%), pulped natural (10%) og vasket (30%) kaffe. Vasket kaffe er behandlet på tradisjonelt vis, med full gjæring i krystallklart fjellvann for å produsere en kaffe med middels body og middels syre.

Kaffens kvalitet kontrolleres gjennom hele prosessen, fra høsting til exportering av Monte Alegres team av agronomer og cuppere (profesjonelle kaffesmakere).

Monte Alegre er en fullt bærekraftig bedrift som sysselsetter et gjennomsnitt på 750 mennesker, rundt 250 av dem bor på gården. Arbeidsstyrken har full medisinsk hjelp, med bosatt lege og sykepleier. Alle familier som bor på gården har strøm, innlagt vann, skole for små barn og gratis transport for eldre barn å gå på skole i byen. Alle ansatte har tilgang til lekeplasser og idrettsanlegg, frihet til å delta i fagforeninger og alle andre sivile rettigheter som benyttes av urbane arbeidere. Personlig verneutstyr gis til alle arbeidere som utfører risikable oppgaver. Monte Alegre betaler lønninger over gjennomsnittet for regionen.
Fazenda Santa Barbara, Pulped Natural

Cupping: Aromatisk søt kaffe, mild med lite syre, nyanser av karamell, malt og crème brulee og meget kompleks og med god tekstur i munnen. Ettersmaken er behagelig søt.
Farm: Fazenda Santa Barbara
Variant: Catuaí
Prosess: Pulped Natural
Farm areal: 12 ha
Kaffen areal: 6 ha
Beligenhet: 1.350 meter over havet
Jord: Sand og leire
Eier:   Eulino José de Novais
Nærmeste by: Piatã
Region: Chapada Diamantina (Bahia)
Land: Brazil

Eulino José de Novais har dyrket kaffe på Fazenda Santa Bárbara siden tidlig på 1980-tallet, da han plantet 4000 kaffeplanter, to planter per hull, på hans land. Gjennom årene har han økt sin produksjon til en total på 20.000 kaffe planter. Hans engasjement på å produsere enestående kaffe har ført til at han var en vinner av Cup of Excellence i 2009.

Gården på 15 hektar ligger rundt 1350 meter over havet nær byen Piatã i den dramatiske Chapada Diamantina regionen (en del av den nordlige delstaten Bahia). Forholdene er ideelle for kaffedyrking med temperaturer som strekker seg mellom 2 og 18 grader i gjennomsnitt.

Eulino får sitt levebrød utelukkende fra Fazenda, som han farmer med hjelp av hele sin familie. Han forteller at alle har sitt egen ansvar - noen tar vare på jord vedlikehold, andre er ansvarlig for innhøstingen av kaffe og de elste familiemedlemmer overvåker prosessanlegget. Eulino tar selv ansvaret for lagringen av avlingener, fordi, sier han, han forstår potensialet av hver kaffebønne. Fazenda Santa Bárbaras kaffeproduksjon begynner med forberedelse av landet, og starter med en årlig analyse av jord og dyrke jorden for å skaffe nye unge busker. Innhøstingen er selektiv og kaffebærene blir pulped (fjerning av fruktkjøttet) daglig. Den pulpede kaffen blir umiddelbart tatt med til den store terrassen for tørking, hvor det blir raket flere ganger om dagen. Etter tørking, blir lottene nummerert og lagret separat i spesielle siloer, klar for fremtidige salg.

 Brasil er kongen blant de kaffeproduserende landene. De første kaffebuskene kom fra Fransk Guinea på 1720 tallet. Nå er kaffe blitt vitenskap og de fleste store brenneriene har brasiliansk kaffe i sine blandinger, og er en selvskreven hovedingrediens i de fleste espressoblandinger.

Før andre verdenskrig utgjorde kaffe over 50 % av Brasils exportintekter. Idag er ca 10% av landet eksport kaffe. Alikevel er kaffemarkedet verden over veldig sårbart når det er fare for tørke eller frost i Brasil.

Kaffe fra Brasil er ofte lett og mild på smak.HÅNDVERKEREN KAFFEBRENNERI AS, Kongensgate 17, 3211 Sandefjord, Tlf 91 37 35 36, © COPYRIGHT 2010 ALL RIGHTS RESERVED